navpaintin

 

English

version

George Tokaya (Surabaya, 1951) heeft zijn opleiding aan de kunstacademie Minerva in 2000 afgerond.
Hij heeft jaren teken- en schilderlessen gegeven in het voortgezet onderwijs. Zijn werk bestaat uit tekeningen, schilderijen en installaties.
Literatuur en poëzie zijn verbonden met zijn vroegere werk. Met Harold Pinter is een reeks ruimtelijke werken tot stand gekomen op basis van de gedichten van Pinter (http://www.haroldpinter.org/poetry/poetry_inart.shtml).

Usquert en het waddengebied erboven is voor mij een intense ervaring van het genieten van en dolen over de landerijen en kwelders. Het water, de lucht en het land vormen voortdurend met elkaar een aaneenschakeling van voorstellingen. Het is een rijke bron om te schilderen, te fotograferen en om ruimtelijke beelden te maken.

Met drukinkt, sjablonen gesneden uit papier of karton, de handrol, met stempels maak ik m’n voorstellingen. Soms zijn de vormen opgebouwd uit restanten van uitgesneden sjablonen. Bijvoorbeeld het werk Stromen (2017). Dat is opgebouwd uit een met een stromen en cirkelmotief bedrukt papier dat naderhand is uitgesneden en tot een nieuwe compositie is samengesteld. Daarmee is wellicht een link te leggen met het knippen en plakken van Henri Matisse en met de druksels van H.J. Werkman.
Als ze het mij zouden vragen dan zal ik zeker zeggen dat deze twee kunstenaars voor mij een voorbeeld en inspiratie zijn.

(Vervolg)
Mooi voorbeeld voor mij is het werk ‘De Slak’. Misschien wel het meest abstracte knipsel dat Matisse heeft gemaakt. Hier zie je hoe hij de vrijheid neemt om ongemengde kleuren en losse vormen te combineren. (Interessant is een bezoekje aan de Tate Britain om meer over De Slak (Matisse’s The Snail) te weten te komen: https://www.tate.org.uk/art/artworks/matisse-the-snail-t00540)
Ik gebruik het knippen en plakken in samenhang met een stempel-procedé waarbij ook dikke inkt op papier wordt gestempeld. De ondergrond wordt voorbewerkt met verschillende banen drukinkt. Dit in combinatie met sjablonen en stroken gesneden vormen papier. Met name als de inkt te koud is om te rollen dan kan je er altijd nog mee stempelen. Het zijn druksels waar regelmatig herkenbare figuur vormen zichtbaar zijn. Zoals bij DOLEN (2017). Een mysterieus beeld kijkt toe hoe figuren dolen, alsof ze net zijn aangekomen en zich oriënteren in een verder leeg landschap.
Zoals gezegd maakt hij werk geďnspireerd door de poëzie van de Britse toneelschijver Harold Pinter.

Zijn laatste project bestaat uit 7 installaties die allen een reactie vormen op vroege en recente gedichten van Pinter.
Dit project draagt de titel Scent of Disorder en is een verbeelding van extremen. Beelden worden met extreme middelen tot stand gebracht: een veld vol smeltende kruizen, de electrische stoel zoals die in Oklahoma wordt gebruikt, forensische onderzoekstafels uit het gerechtelijk laboratorium. (Zie ook thesis)

Kunst en wetenschap
Naast mijn bestaan als kunstenaar werk ik momenteel op de Rijksuniversiteit Groningen bij de Faculteit Tandheelkunde. Vanuit mijn vakgebied Psychologie coach en leer ik studenten over onderwerpen stress, angst en psychiatrische stoornissen. Het geven van lessen is iets wat ik heel graag doe. Het is een mooi streven om voor jezelf alle menselijke faculteiten en vaardigheden te onderzoeken en te ontplooien. Dus naast het praktisch beoefenen van de kunsten ook het overdragen van deze kennis op zowel het gebied van de kunsten als van de wetenschap.

Kleinkunst
Met regelmaat beantwoord ik mijn groot verlangen, de goochelkunst. Het meest recente project is de uitvoering van een goochelact van Michel Velleman (alias Prof. Ben-Ali-Libi, Hofgoochelaar en Feest-Arrangeur van voor WO II). Michel Velleman, (Groningen, 5 januari 1895 - Sobibór, 2 juli 1943) was een Nederlandse goochelaar en illusionist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij door de nazi's vermoord.

Ook treed ik op met een geheel eigen repertoire met mentale effecten en met klassieke tricks. Het zijn twee korte acts van ieder 20 minuten met een kleine pauze. Prima geschikt voor middelgrote gezelschappen. Een fragment hiervan is aan de volgende link gekoppeld:
Geinfestival 2018 - optreden

De website is regelmatig in onderhoud. Excuses voor het ongemak


Voor vergrotingen/details van de schilderijen kunt op klikken op: PAINTINGS

SCHILDERIJEN: Portretten

 Makassar%20havenarbeider.jpg

 BoldMan.jpg

 HeerDijkstra2002

 GeorgeEmile

 Hageman

  helmantel1999.jpg

  janot1996.jpg

MinervaModel

A

redumbrellasmall.jpg


SCHILDERIJEN: Fantasie

 Belg

 Stress1

 Stress2

 GardenChair1

 GardenChair2

 ThroughTheWall

SCHETSEN

  Fernandel
 Courbet   MaisonCourbet

 Schetsje1

 Schetsje2

 Schetsje3

  MonsieurRoyal

  Verhoudingen

  RequestStop1

  RequestStop2

  resting1998.jpg

  TW


 

Voor meer informatie:

E-Mail: gmtokayaATgmailPUNTnl